I år har jag faktiskt för första gången gjort min egna pepparkaksdeg och tänkte dela med mig av receptet här.
Jag märkte att när man gräddade dom så svällde dom lite så jag gjorde mina väldigt tunna.
Detta behöver du:
4 dl socker
2 dl ljus sirap
2 dl vatten
250 g rumsvarmt smör
2 msk kanel
1 msk mald kardemumma
1 msk mald kryddnejlikor
1 msk mald ingefära
1 msk bikarbonat
15 dl vetemjöl
Gör såhär:
Blanda socker, sirap och vatten i en kastrull och låt det koka upp. Vispa ordentligt så att allt blandas väl.Ställ av kastrullen och blanda i en annan bunke smör och alla kryddor. Häll över sockerblandningen och rör runt tills smöret har smällt och låt det svalna till rumstemperatur.
När smeten har svalnat blandar du i mjöl och bikarbonaten. Arbeta ihop degen och ställ den i kylskåpet i minst ett dygn innan du bakar ut den. Om du tycker att den är lite lös när du ställer in den i kylskåpet är det ingen fara för den sväller och stelnar till.
Baka ut pepparkakor och grädda i mitten av ugnen på 200 grader i ca 7 min.
Vill du dekorera dina pepparkakor väntar du tills dom är helt svala.
Får du deg över kan du ha den i kylen i minst 2 veckor eller lägga den i frysen och spara tills nästa år.
Kristyr
Detta behöver du:
3-4 dl florsocker
1 äggvita
1 tsk citronsaft
Gör såhär:
Blanda ihop allt väl i en bunke. Vill du ha olika färger delar du upp kristyren i olika skålar och tillsätter den färgen du vill ha. Jag tycker det är lättare att dekorera om den är lite lösare men det beror ju på hur du vill dekorera. Tycker du att den blir för lös tillsätter du bara lite mera florsocker och blir den för hård tillsätter du bara några droppar vatten.
Häll kristyren i en sprits och börja dekorera.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar