torsdag 23 januari 2020

Kanelbullar



Kanelbullar är nog något som alla tycker om och här är min version på hur jag gör dom.

Detta behöver du:

150 g rumsvarmt smör
1 paket jäst för söta degar
5 dl mjölk
1 dl socker
1 tsk salt
1,4 l vetemjöl special

Fyllning:

Rumsvarmt smör
Socker
Kanel

Sockerlag:

1 dl vatten
1 dl socker

Gör såhär:

Smula ner jästen i en degbunke. Värm mjölken till 37 grader och häll den över jästen. Blanda väl så att jästen löses upp. Tillsätt socker, salt och det rumsvarma smöret och blanda ihop allt till en smidig smet. Tillsätt mjölet lite i taget och bearbeta in det ordentligt, ca 10 min.  Degen är klar när du kan trycka lite lätt på den och själva gropen går tillbaka.

Man kan självklart baka ut sina bullar på lite olika sätt och detta är ett av sätten som jag gör. 

Ta upp degen på bakbordet och dela den i två delar. Kavla ut degbiten till en stor rektangel.


Bred först på det rumsvarma smöret och häll sedan socker och kanel över. Vik degen dubbel och skär smala remsor. Jag tycker det är smidigt att använda en pizzaskärare.



Tvista runt varje remsa och rulla sedan ihop den till en liten boll. Änden döljs genom att lägga under själva bullen.


Lägg på bakplåt och låt dom jäsa i minst 90 minuter. Sedan penslas dom med ägg och strö över pärlsocker. Grädda dom i mitten av ugnen på 200 grader i ca 20 minuter. Tiden varierar från ugn till ugn så ha lite koll. Dom ska bli gyllenbruna.
Gör under tiden sockerlagen. Koka ihop sockret och vattnet och låt det småputtra lite.
Så fort bullarna tas ur ugnen penslas dom med sockerlagen. Lått dom svalna lite på plåten innan du flyttar över dom.

Ät och njut .

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar