måndag 3 februari 2020

Dumlekakor



Vi har många favoritkakor här hemma och detta är en av dom. Den är så lätt att göra och tar max 10 minuter + tiden i ugnen.

Detta behöver du:
120 g rumsvarmt smör
1 dl farinsocker
5 dl vetemjöl
1 1/2 dl kakao ( kan även bytas ut mot O´boy ) 
1 tsk bikarbonat
2 dl socker
2 tsk vaniljsocker
2 ägg
35 dumlekolor
 
Gör såhär:

Blanda smör och farinsocker till en jämn deg, blanda sedan socker till en jämn massa. Knäck äggen i ett glas och vispa upp dom lätt. Häll sedan äggen i sockerblandningen och blanda ihop allting väl.
Blanda i alla torra ingredienser och blanda tills du får en jämn degklump.
Rulla cirka 35 chokladbollar. Jag gör mina ca 3 cm i diametern. Ta en boll i taget sedan och platta till den, lägg en dumlekola i mitten och rulla ihop den igen. Rulla sedan hela chokladbollen i strösocker och lägg tillbaka den på plåten. När alla är gjorde gräddas dom i mitten av ugnen på 200 grader i ca 7 minuter. 

Att dom spricker och dumlen flyter ut lite ur kakan är precis så som det ska vara.



Låt svalna på plåten något innan du flyttar över dom till något annat. 
Jag testade även att istället för att ha dumle i några bollar, ha Werther´s original soft i och det blev också väldigt gott men jag saknade det där lilla tuggmotståndet som man får av dumlen.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar